2010-05-21 15:39:58• hírek • MTI

Mester és tanítványa csap össze Madridban

Az Internazionale-Bayern München összecsapásnak azon túl is lesz tétje, hogy melyik gárda nyeri meg szombaton a labdarúgó Bajnokok Ligája fináléját. Az eredmény ugyanis kihatással lesz a 2011/12-es szezonra, hogy az olaszok vagy a németek indíthatnak négy gárdát a legrangosabb európai kupasorozatban.

Ugyanakkor vélhetően nem ez jelenti majd az igazi motivációt egyik csapat számára sem, mivel annyiban sporttörténelmi jelentőségű csatára kerül sor a madridi Santiago Bernabeu Stadionban, hogy most először olyan döntőre kerül sor, melyben bármelyik együttes diadalmaskodik, triplázást hajt végre: a Bayern és az Inter is megnyerte hazája bajnokságát és kupasorozatát. A triplázás korábban csak a Manchester Unitednek sikerült 1999-ben és az FC Barcelonának tavaly.

Az úgynevezett UEFA-koeficiens számításban, amely meghatározza, hogy mely ország hány csapatot indíthat a BL-ben és az Európa Ligában, igen kicsi a különbség az olasz és a német bajnokság között. Az angolok és spanyolok mögött harmadik, még éppen négy BL-helyet érő itáliaiak csak akkor őrzik meg ezt a helyet, ha az Inter legalább hosszabbításban legyőzi a Bayern Münchent. Amennyiben ez csak büntetőkkel sikerülne a milánóiaknak, akkor már a Bundesliga együtthatója jobb lesz a Serie A-nál, s ez azt eredményezné, hogy a 2011/12-es szezonban már a németek indíthatnának négy csapatot a BL-ben, míg az olaszok csak hármat.


Az adidas speciális labdát készített a döntőre
Az adidas speciális labdát készített a döntőre


 

A párharc külön pikantériája, hogy a két edző rendkívül jól ismeri egymást, mivel a milánóiakat irányító portugál José Mourinho három éven keresztül segédtrénere volt a holland Louis van Gaalnak barcelonai edzősködése során. Talán éppen ez az oka, hogy az amúgy nem éppen visszafogottságáról ismert két szakember, ezúttal igencsak körbeudvarolta a rivális együttest, s annak edzőjét.

"José a barátom. Gyakran váltunk üzeneteket telefonon. Örülök, hogy találkozunk Madridban. Persze tudom, hogy ő le akar győzni engem, de ez nincsen másként fordítva sem" - mondta van Gaal. Hozzátette: egészen hihetetlen bravúr lenne, ha a triplázás rögtön az első Bayernnél töltött évében sikerülne.

"Sokat tanultam Bobby Robsontól, de van Gaal volt az igazi mentorom" - jelentette ki Mourinho, aki előbb Robson tolmácsa volt a Barcelonánál, majd az angol szakembert váltó van Gaal előléptette segédedzőnek. "A Bayern nagyszerű csapat, nagy hagyományokkal rendelkezik a BL-ben és kiváló edző irányítja a gárdát".


A Bayern ötödik címére hajt
A Bayern ötödik címére hajt


 

Mourinho és van Gaal egyike igen exkluzív társaságba kerül a bravúrral, mivel akkor elmondhatja magáról, hogy két csapatot vezetett diadalra a legrangosabb európai kupasorozatban. Van Gaal 1995-ben az Ajax Amsterdam gárdájával, míg Mourinho 2004-ben a Porto együttesével emelhette magasba a trófeát. A duplázást eddig mindössze két edzőlegenda érte el: Ernst Happel 1970-ben a Feyenoorddal és 1983-ban a Hamurger SV-vel, míg Ottmar Hitzfeld 1997-ben a Borussia Dortmunddal és 2001-ben a Bayern Münchennel ért a csúcsra.

A bajorok nagy erőssége az agresszív és attraktív futball. Utóbbi elsősorban a holland szélső, Arjen Robben formáján múlik, aki csodálatos idényt tudhat maga mögött, ösztönös és váratlan cseleivel, pontos lövéseivel rendre őrületbe kergette a rivális védőit és kapusait. Az egyik kulcspárharcnak éppen ez tűnik, az ő őrzése az Inter argentin csapatkapitányára, Javier Zanettire hárul majd. A Bayern gyenge pontjának egyértelműen az számít, hogy a másik szélső, Franck Ribéry eltiltott az elődöntőben elkövetett durva szabálytalansága miatt, s a helyére kerülő Hamit Altintop bár szintén jó futballista, azért nem ugyanazt a szintet képviseli, mint francia csapattársa. Esetleg problémát okozhat még a két belső védő, Martin Demichelis és Daniel van Buyten néha előforduló bizonytalankodása.


Az Inter 1965 után ülne fel a trónra


 

Az Internek ugyanakkor éppen a védelme tűnik a legerősebb pontnak. A Walter Samuel, Lúcio belső páros egész évben szinte átjátszhatatlan volt. A szélen ráadásul Maicon a támadásokba is be tud segíteni, de ez éppen gondot is okozhat, ha nem ér vissza időben. A középpályán az interes Esteban Cambiasso és a bayernes Mark van Bommel csatája is meghatározó lesz. Amelyikük több labdát tud szerezni, s jobban tudja szűrni az ellenfél akcióit, ezáltal uralni a középpályát, az könnyen végső sikerhez segítheti csapatát. A harmadik kulcspárharc vélhetően a Gabriel Milito-Demichelis párosé lesz, azaz az argentin centert miként tudja kikapcsolni a szintén argentin hátvéd.

Az Inter 1964 és 1965 után harmadszor, míg a Bayern 1974, 1975, 1976 és 2001 után ötödször ülhetne Európa trónjára. Olasz csapat 12., német 7. alkalommal diadalmaskodna, előbbi nemzet ezzel utolérné az élen a spanyolokat.

Várható kezdőcsapatok:
Bayern München:
Butt - Lahm, van Buyten, Demichelis, Contento - Hamit Altintop, van Bommel, Schweinsteiger, Robben - Olic, Müller
Internazionale: Julio Cesar - Maicon, Samuel, Lúcio, Zanetti - Cambiasso, Stankovic - Sneijder - Eto,o, Milito, Pandev
játékvezető: Howard Melton Webb (angol)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: